EMGUCV IP Kamera Bağlantısı

| 28 Aralık 2014 | 2 Comments

Merhabalar arkadaşlar;

Daha önce EMGUCV ile örnek bir proje yaparak webCam’den görüntümüzü alıp nasıl formumuza aktaracağımızı anlatmıştım. Bu yazımda da sizlere aynı proje dosyalarını kullanarak IP kamera’dan RTSP portu üzerinden nasıl yayın alacağımızı anlatacağım.

Aslına bakarsanız, IP kamera RTSP yayınını yakalamak diğer projeyi yaptıktan sonra hiç de zor değildir. Yapacağımız capture nesnemizi buna göre ayarlamak olacaktır. Bunun için de tabi ki öncelikle bir IP kameraya sahip olmamız gerekiyor. IP kameralar genelde RTSP yayın yapma yeteneğine sahiptirler. Ancak eski ve nadir modellerinde bu yayını elde edememeniz mümkündür. Bu konuda da şimdilik düşünmeyelim. Öncelikle sizlere çalışacağım IP kamerayı bir tanıtayım.

IPCAM11IPCAM12IPCAM13
Resimlerde de gördüğünüz gibi kameramız NEUTRON marka IPC-HF3500P model IP kameradır. Şimdi bu kameranın görüntüleme özelliklerine bir bakalım. Chrome tarayıcımı açıyorum ve kameramın IP adresini adres çubuğuna giriyorum.

IPCAM01

Daha sonra gelen login ekranımızda kameramı aldığımda login bilgileri admin;admin şeklindeydi, bu bilgileri girerek giriş yapıyorum ve ilk görüntümü kameramdan alıyorum.

IPCAM02

Gelen ilk görüntümüz aşağıdaki şekilde görünüyor. Öncelikle kameranın yardım menüsüne girerek RTSP bağlantı adresimi almam gerekiyor. Bunun için yardım menüsünü açıyorum.

IPCAM03

Bu menü bağlantı linkine giriyorum.

IPCAM05

Burada gördüğünüz gibi bize RTSP ile ilgili örnekler sunmuş. Bu örneklerden faydalanarak projemizdeki Capture nesnemizi şekillendireceğiz.

IPCAM06

Şimdi son olarak kameramızın yayın modu ve kalitesini inceleyelim.Şimdilik EmguCV ile RTSP üzerinden çok yüksek çözünürlüğe sahip görüntüleri alamıyoruz. Aslında görüntüleri alabiliyoruz ama Bit Rate oranını tam olarak düzenleyemediğimiz için görüntümüzde kaymalar ve bozulmalar oluyor. Bu yüzden mümkün olan en uygun çözünürlüğü seçerek yolumuza devam edelim. Sizin kameranız farklı çözünürlüklerde de verim almanızı sağlayabilir. Benimki biraz ucuz ve basit bir kamera olduğundan dolayı çok fazla çözünürlük veremiyorum….IPCAM08

Artık yapmamız gereken tek şey projemizi açıp RTSP bağlantı adresimimizi Capture nesnemize yazmak. Şayet webcam için yapmış olduğumuz projemizi daha önce görmediyseniz BURADAN inceleyebilirsiniz.

IPCAM18

Şimdi projemizi derleyip çalıştırdığımızda eğer RTSP bağlantı adresinizde yada kamera yayınınızda bir problem yok ise bu şekilde verimli olarak çalıştığını göreceksiniz.

IPCAM17

Aynı zamanda projenin resim kaydetme özelliği de aynı şekilde çalışıyor olacaktır. Şayet görüntü alamıyorsanız. Ya RTSP bağlantısı sağlayamıyorsunuz yada yayınınızda bir problem var demektir. Bu konularda detaylı açıklamalar EMGUCV dökümanları arasında bulunmaktadır. Ayrıca almış olduğunuz hata mesajı da size nasıl bir probleminiz olduğunu açıklayacaktır.

Şimdilik bu kadar arkadaşlar. Bir sonraki yazımda EMGUCV kullanmadan kameralardan nasıl anlık görüntü alabileceğinizi anlatacağım. Herkese kolay gelsin.

Category: C#

About the Author ()

Comments (2)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Metin dedi ki:

    “Bir sonraki yazımda EMGUCV kullanmadan kameralardan nasıl anlık görüntü alabileceğinizi anlatacağım.”

    Faruk Bey bu yazıyı ne zaman klavyeye alırsınız acaba ?

  2. Ahmet dedi ki:

    merhaba;
    vb.net üzerinden ip kameradan RTSP protololü kullanarak nasıl görüntü alabilirim?=

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir